correos43@csif.es

domingo, 19 de octubre de 2014

19 D'OCTUBRE DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA: UN ANY MÉS CSIF PARTICIPA EN ELS ACTES DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA DONANT SUPORT AL PROGRAMA DE L'AECC

defensa                 

Càncer de mama: la prevenció és essencial

El 19 d'octubre el dia internacional contra la malaltia, que suposa la primera causa de mort per càncer en les dones

El càncer de mama és una malaltia que suposa la primera causa de mort per càncer en les dones, sobretot les d'edats compreses entre els 50 i els 69 anys. Amb el propòsit de conscienciar la societat de la importància del diagnòstic precoç de la malaltia i donar suport a les dones que la pateixen i que l'han patit, el dissabte 19 d'octubre se celebra el Dia Internacional contra el Càncer de Mama.
El càncer de mama a Catalunya
Cada dia es diagnostiquen 80 casos de càncer de mama a Catalunya. El càncer de mama és el tumor maligne de més incidència entre la població femenina a Catalunya i als països desenvolupats. Malgrat això, la mortalitat va disminuint i s'incrementa la supervivència de les afectades, gràcies a un diagnòstic precoç de la malaltia i als avenços mèdics.
Tot i que les perspectives són esperançadores, el càncer de mama no és un càncer "curat". Hi ha molt camí a fer, sobretot en la prevenció. Resulta preocupant que hi ha encara una important resistència a la mamografia, que es recomana fer cada dos anys. Cal destacar que la mamografia detecta lesions fins a dos anys abans que es facin palpables.
Un estudi elaborat el 2010 per l'AECC Catalunya contra el Càncer, amb dades dels anys 2008-2010, va posar de manifest que un 14,6% de les dones catalanes no es va fer cap mamografia en aquest període. Aquest percentatge està per sota de la mitjana estatal (16,4%), però és superior als índexs d'altres comunitats autònomes, com ara País Basc (4,7%), Navarra (5%) i Aragó (11%). En l'extrem oposat hi trobem Castella i Lleó (21,1%) i Extremadura (24,1%).
La resistència a fer-se aquesta prova ve donada perquè les dones la consideren una prova dolorosa i desagradable. Segons el mateix estudi, el perfil de les dones que no es van fer la prova correspon principalment a persones immigrants, sense parella, sense estudis i amb ingressos limitats. La majoria són de classe mitjana i baixa.
Prevenció i tractament
Aproximadament el 50% de les dones que desenvolupen càncer de mama no tenen factors de risc identificables, com ara antecedents personals, factors genètics i familiars, factors hormonals, dietètics, ambientals... En les etapes inicials, el càncer de mama no produeix cap símptoma. Per això, per fer una diagnosi precoç no serveix l'exploració clínica. La mamografia és la prova més eficaç.
A partir dels 50 anys, les dones s'haurien de fer mamografies periòdiques per a la detecció precoç del càncer de mama. Totes les dones entre els 45-50 anys i els 70 anys s'haurien de fer una mamografia cada dos anys, encara que no tinguin símptomes. També s'haurien de fer mamografies les dones de menys de 45 anys que tinguin un risc elevat de càncer de mama, i qualsevol dona que, independentment de la seva edat, tingui símptomes.
El tractament del càncer de mama es pot fer per mètodes quirúrgics, radioteràpia, tractament sistèmic (per prevenir, reduir la mida o tractar metàstasis), hormonoteràpia i quimioteràpia.
Més informació: Infocàncer (900 100 036, servei gratuït d'atenció telefònica d'àmbit estatal que proporciona suport emocional i informació sobre el càncer i sobre recursos sociosanitaris, programes i serveis) i www.barcelona.aecc.es












No hay comentarios:

Publicar un comentario

DATOS PERSONALES

Mi foto
Óscar Venteo Prieto Responsable del Sector 977 233225